WhatsApp
Yükleniyor...

Domain Nedir Ne Işe Yarar ?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Domain Nedir Ne Işe Yarar ?
20 Şubat 2023, 23:57 0 Yorum 61 Okuma

Domain Nedir Ne Işe Yarar ?

Alan adı aslında web sitenizin fiziksel bir adresle eşdeğeridir. Bir uydu navigasyonunun yol tarifleri sağlamak için bir sokak adresine veya posta koduna ihtiyacı olduğu gibi, bir web tarayıcısının da sizi bir web sitesine yönlendirmek için bir alan adına ihtiyacı vardır.

 

Etki alanı adı iki ana öğe biçimini alır. Örneğin, Facebook.com etki alanı adı web sitesinin adı (Facebook) ve etki alanı adı uzantısından (.com) oluşur. Bir şirket (veya kişi) bir alan adı satın aldığında, alan adının hangi sunucuyu işaret ettiğini belirleyebilir.

Alan adı kayıtları , ICANN (Atanmış İsimler ve Numaralar için İnternet Şirketi) adlı bir kuruluş tarafından denetlenir. ICANN, hangi etki alanı adı uzantılarının kullanılabilir olduğunu belirtir ve etki alanı adlarının işaret ettiği merkezi bir veritabanını tutar.

Etkin bir şekilde ziyaret ettiğiniz her web sitesi iki ana öğeden oluşur: bir domain adı ve bir web sunucusu

  1. Web sunucusu, web sitenizin oluşturulduğu dosyaları ve veritabanlarını barındıran ve sitenizi makinelerinden ziyaret ettiklerinde internetteki kişilere gönderen fiziksel bir makinedir.
  2. Alan adı, kullanıcıların sitenize erişmek için yazdıkları addır ve web tarayıcıyı bu kaynakları depolayan sunucuya yönlendirir. Bir alan adı olmadan, insanların sunucunuzun belirli IP adresini hatırlamaları gerekir — bu gerçekleşmez.

Domainler Nasıl Çalışır?

Alan adları, web sitenizi barındıran sunucu için bir kısayol görevi görerek çalışır.

Alan adı olmadan, web sitenizi ziyaret etmek isteyen herkesin tam IP adresini girmesi gerekir. Ancak sorun, bir IP adresinin insanların ezberlemesi veya reklam malzemelerine dahil etmesi zor olmasıdır.

Bizim durumumuzda, webbilisimi.com alan adıdır. Diyelim ki IP adresi 100.90.80.70. IP adresi bir sunucuyu işaret eder, ancak ziyaretçiler onu kullanmaya çalışırsa web sitesini çözmez. Bunun nedeni, bir IP adresinin bir web sitesini çözümlemesi için, uzak sunucunun 80 numaralı bağlantı noktasını web uygulamaları dizininde depolanan varsayılan bir sayfa (yani index.html) kullanması gerekir.

Gördüğünüz gibi, sunucu varsayılanları ve IP adresleri ile uğraşmak hem kafa karıştırıcı hem de zaman alıcı olabilir. Bu nedenle, web sitesi sahiplerinin büyük çoğunluğu, yıllık web barındırma paketleriyle birlikte paketlenmiş alan adları sunan Hosting gibi bir hizmet kullanmayı tercih ediyor .

Alan adları, kullanıcılar alan adınızı ziyaret ederse otomatik olarak başka bir siteye yönlendirileceğini belirtmenizi sağlayan yönlendirmeleri de kullanabilir. Bu, kampanyalar ve mikro siteler için veya kullanıcıları ana sitenizdeki özel açılış sayfalarına yönlendirmek için yararlı olabilir. 

Okuyucu Yorumları

0 Yorum